מידעון תס״ק-ים - יוני 2025

 

בתקופה מורכבת אותה אנו חווים ישנה חשיבות עליונה להמשך רציפות תפקודית של שרשרת האספקה. אנו רואים כי למרות הירי לעבר ישראל, תהליכי הסחר הימי ממוחשבים ומאפשרים כניסה ויציאה של כלי שייט ומטענים.

 

גם בחציון הראשון של שנת 2025 עסקנו בהחלפת מוצר הכספות הדיגיטליות של סייברארק במוצר חדש  של Go Anywhere (GOA) , פרויקט בו התחלנו בראשית שנת 2024.

אני שמח לבשר כי הצלחנו להתגבר על תקלות רבות שחווינו, ולייצב סביבת עבודה ללא "רעשים" מיותרים. זאת במקביל להגירת כלל קהילת הסחר למוצר החדש.

בימים אלו אנו עוסקים בפיתוח יכולות הניטור של המערכת החדשה.

 

עקב פנייות מרובות שקיבלנו מהקהילה, ולאור חוסר מקום בקבוצת הווצאפ של תס"ק ים, פתחנו קבוצה חדשה בטלגרם שתאפשר למשתמשים רבים לקבל עדכוני ON LINE לגבי תקלות או עבודות תחזוקה המבוצעות בתס"ק ים, בנמלים או במכס. 
להלן הקישור: https://t.me/+Hkgh5Gobiz0xOGM0 

 

 

מצ"ב פרוט הנושאים בהם עסקנו בחציון הראשון של שנת 2025, ונושאים אותם נרצה לפתח בהמשך.

 

רונן מועלם,
 

מנהל יישומי קהילת הים – תס"ק-ים

חברת נמלי ישראל

 

הפעלת מערכת תפעולית בממגורות אשדוד

 

במהלך השנה הופעלה מערכת ממוחשבת בממגורות אשדוד. המערכת עובדת על בסיס תהליכי העבודה והמסרים הנהוגים בסחר הימי.

 

המערכת הופעלה מוקדם מהצפוי עקב קריסת שרתי המערכת הקיימת. יחד עם זאת הבדיקות שבוצעו קודם לכם ע"י תס"ק ים מול הגורמים השונים כדוגמת סוכני אנייה, סוכני מכס, נמל אשדוד והמכס הוכיחו את עצמן בהפעלת המערכת.

 

מיחשוב התהליכים והעבודה בסטנדרטים המקובלים, מאפשר לספק מידע ON LINE לגבי התקדמות תהליך והשחרור מהממגורה, בדומה לכלל האתרים בסחר הימי.

 

מיחשוב התהליכים יאפשר בהמשך להציג את קצב הפריקה של אנייות אלו , ונתונים נוספים למשתמשי הסחר הימי.

 


 

מיחשוב תהליכים:

 

מיחשוב בקשות אספקת מים, פינוי מי שיפוליים, בוצה ואשפה

 

במהלך החציון הופעל המודול המאפשר לסוכני אנייה לבצע הזמנות של פינוי מי שיפוליים, בוצה ואשפה בכלל הנמלים. הבקשה מגיעה ישירות לקבלן איתו חתם הטרמינל על הסכם ביצוע. הקבלן בסיום האספקה מעדכן את נתוני הכמויות שסופקו בפועל כולל העלאת האישור שניתן לקפטן למערכת.

 

נתוני הבקשות והאספקה בפועל זמינים לטרמינלים, רספ"ן והמשרד להגנת הסביבה האמור לנטר אותם מתוקף אמנות בינלאומיות עליהן מדינת ישראל חתומה.

 

חשוב לציין שהשרות מוטמע בכלל הטרמינלים במתחמי חיפה ואשדוד, ומהווה תשתית למיחשוב תהליכים נוספים בהן מעורבות בקשות של סוכן אנייה מטרמינל.

 

 

פלטפורמה לדיווח כניסות לנמל של חברות התובלה בהתחשב בזימונים מהנמלים

 

בהמשך לבקשת רשות הספנות ומשרד התחבורה הוחל בתס"ק ים בשיתוף חברות נמל לקדם מערכת לזימון תורים לחברות התובלה. במסגרת הפתרון המוצע הנמלים יתחזקו טבלה ברמת סוג אריזה עם סלוטים אפשריים לכל יום בשבוע בטווח שעות מסוים. תס"ק ים יקרא נתון זה, ויאפשר לחברות התובלה להגיש מסרי בקשה למשיכה/הכנסת מטענים רק ע"פ הכמות האפשרית באותו חלון זמן.

 

כל נמל מצידו יוכל לייצר לעצמו מנגנון של זימון תורים ע"פ האילוצים והיכולות שלו כולל דיווח על תקלות שגורמות לעיכובים באופן שהמידע יגיע ישירות למובייל של הנהג/חברת התובלה.

 

התשתית שתפותח תאפשר גם עדכון נהגים המתוכננים להגיע במקרה של בעיות בשער נמל, מנופים תקולים וכו''.

 

עד כה בוצעה הסבה של מערכת מובילים במערכת השירותים המקוונים לגרסת ANGULAR מתקדמת יותר שתהווה תשתית להפעלת המודול המתוכנן. במקביל נעשתה פנייה לבתי התוכנה של המובילים להפוך את שדה התאריך והשעה המבוקשים לשדה חובה. אנו מתכוונים לקיים פילוט עם מספר חברות תובלה כבר במהלך החציון השני של שנת 2025.

 

בשלב הבא מתוכנן לפתח את מנגנון ספירת המסרים הנכנסים ע"פ כמות מקסימלית שתתקבל מהטבלה הנמלית. מצ"ב קישור לדו"ח – https://taskyam.israports.co.il/ShipStatistics/PortStateReoprt

 

 

שינוי מבנה מסר החשבונית לקובץ XML

 

בוועדת ההיגוי 2023 של תס"ק ים הוסכם לשנות את מבנה המסר הנ"ל מפורמט Flat file  לפורמט: XML שמאפשר הוספת שדות בצורה קלה יותר מבחינת המערכות הקולטות של לקוחות קהילת הים.

 

תס"ק ים פרסם את המבנה החדש של המסר, כולל הורדת נתונים היסטוריים שלא היה בהם צורך לכלל חברות הנמל המנפיקות את המסר ולכלל הלקוחות ובתי התוכנה שלהם בצד הקולט.

 

הוחלט כי החל מ- 01/25 ישלחו המסרים בשני המבנים במקביל, והחל מ- 01/04/25 ישלח מסר INVDT2 בפורמט XML בלבד.

 

לאורך תקופת ההטמעה רוכזו הבעיות/שאלות בתס"ק ים, שהעביר הנחיות לכלל הגורמים המנפיקים את המסר, ולבתי התוכנה של הלקוחות שמקבלים את מסרי החשבוניות כדוגמת: סוכני אנייות, סוכני מכס ומשלחים.

 

המעבר בוצע בהצלחה, והחל מ- 1/4/25 כלל הקהילה עובדת על בסיס מסר נתוני החשבונית במבנה החדש.

 

 

טבלה קהילתית לשגיאות במשובים

 

בדיוני פורום תס"ק ים נמצא כי כל נמל מוציא הודעות שגיאה למסרים בניסוח משלו, ובעיקר המון ניסוחים כוללניים/לא ברורים שאינם משקפים את מהות הבעיה.

בדיונים עלו מספר נקודות בהתייחס למשובים בגין מסרים שגויים:

  1. החזרת הודעות שגיאה לא ברורות מייצרות מצבים בהם הגורם המקבל  וצוותי תמיכת לקוחות בנמלים לא תמיד מבינים.
  2. הודעות שגיאה לא ברורות גרמו לכך שהרבה בתי תוכנה לא קולטים אותן ומשקפים ללקוחותיהם, שאינם מבינים מה הסיבות לבעיות בתהליך הלוגיסטי.

הוסכם כי תס"ק ים יקימו טבלה קהילתית לשגיאות, שינוסחו שם בצורה ברורה.

המהלך בוצע לאחר שכל חברות הנמל ביצעו מעבר על הודעות השגיאה שבשימושם.

לאחר הקמת הטבלה ואכלוסה, יוכלו בתי התוכנה, מרכזי תמיכת הלקוחות בנמלים ותס"ק ים להבין באופן ברור את מהות השגיאה ואופן הטיפול הנדרש.

 

 

יצירת טבלה קהילתית של כלי שייט קטנים

 

במערכת תס"ק ים מבוצעים כיום כל בקשות הכניסה הפלגה של כלי שייט קטנים לישראל. בהמשך לדיונים מקצועיים עם המכס ורספ"ן הוקמה טבלה קהילתית של נתוני כלי שייט קטנים ישראלים בתס"ק ים. הטבלה תכיל נתונים בסיסיים של כלי השייט שקיבלו רישיון ישראלי, כולל זהות הבעלים שלהם ותוקף רישיון כלי השייט.

 

הטבלה שתתאכלס ע"פ נתונים שיתקבלו מרספ"ן, תאפשר אכיפה טובה יותר של כלל הגופים המעורבים בתהליכי כלי שייט קטנים, וכן תאפשר לתס"ק ים להציג נתונים למרינות בזמן אמת, ובכך לייתר ניירת.

 

בשלב הראשון הוקמה טבלה על בסיס נתוני הכניסות ויציאות שדווחו במערכת תס"ק ים. הטבלה נמצאת בתהליכי טיוב נתונים עד לקבלת הנתונים בצורה מסודרת מרספ"ן.

בנוסף נוספים שדות שידווח השייט לבקשת המכס ורספ"ן.

 

בהמשך יעודכן ממשק הנתונים הקיים מול המכס המאפשר קליטת דיווחי הכניסות/יציאות למערכת "שער עולמי".

 

 

מתווה למחשוב דיווח הסמכות עובדים בין הטרמינלים לרספ"ן

 

בדיונים בפורום תס"ק ים הוסכם כי תס"ק ים תפתח פלטפורמה שבה ידווחו הנמלים לרספ"ן בקשות של הסמכות עובדים. באמצעות המערכת רספ"ן תעביר משוב חוזר לנמלים לאישור/דחיית הבקשה.

 

תפותח תשתית בה ידווחו נתוני ההסמכות ע"י הנמלים מתוך השירותים המקוונים של תס"ק ים. הנתונים יועברו במסר לרספ"ן שגם יעביר משוב תואם.

 


 

תשתיות:

 

העברת הקהילה לשימוש במוצר "כספות" חדש במקום CYBERARK

 

במהלך החציון המשכנו בפעילות של הטמעת מוצר הכספות החדש במקום CYBERARK שכבר אינו נתמך.

 

בנוסף להטמעה בוצעו התאמות רבות במוצר כדי להתאימו לנפחי העבודה הקיימים בתס"ק ים, ולמערכות ניתוב המסרים הקיימות.

 

המוצר החדש מאפשר לנו לתת תמיכה טובה יותר ללקוחות כולל ניטורים שונים, שלא היו קיימים במוצר הקודם. ההטמעה מבוצעת ע"י פנייה פרטנית ללקוחות/בתי תוכנה, קבלת מידע מסוים לצורך הבחנה בין מודולי ההטמעה השונים של המוצר וקביעת פגישה בה מבוצע המעבר בפועל.

 

 

מנגנון של אימות משתמשי מודול כלי שייט קטן

 

בעת הפעלת מודול לדיווחי כלי שייט קטנים בשנת 2019, התאפשר חיבור ללא בדיקת זהות המתחבר. בהמשך להנחיות מערך הסייבר פותח והופעל מנגנון של אימות זהות המתחבר, ע"י שליחת לינק לכתובת המייל המאומתת שלו.

 


 

הצגת מידע עדכני למשתמשי הסחר הימי

 

שרותי ה- ON LINE של תס"ק ים

 

כחלק מהמגמה של תס"ק ים לספק מידע עדכני על תהליכי הסחר בוצעו במהלך החציון הפיתוחים הבאים

  1. הורחב מודול הצגת קצב פריקה הקיים (לאניות מכולות) גם לאניות גלנוע הנושאות כלי רכב. אנו תקווה שמידע זה יסייע לגורמים לייעל את תהליכי שחרור כלי הרכב מהנמלים.

בתצוגה ניתן לראות גם קצב פריקה של כלי שייט שהביאו מטען מעורב של מכוניות ומכולות.

 

  1. שיפורים והוספת מידע בדוח המציג את סטטוס כלי השייט בנמלים בעיקר בחלק של האניות הממתינות. הדוח מציג חיתוך לפי סוג המטען, זמן שהייה מקסימלי וממוצע. העדכונים בוצעו לבקשת משרד הכלכלה ורספ"ן.

 

מסר שטר מטען יבשתי למשרד התחבורה

 

כחלק מתוכנית אב אסטרטגית מניע משרד התחבורה מהלך בו ידווחו לו על נסיעות של מובילים בתוך ישראל (שטר מטען יבשתי). תס"ק ים נרתם לפרויקט, וכדי לחסוך עלויות פיתוח למובילים, נמלים ומסופי מטען אנו מיצרים מסר שטר מטען יבשתי על בסיס מסרי היציאה שמדווחים הנמלים והמסופים למכס.

 

העברת המסר החדש למשרד התחבורה, תאפשר לו בהמשך לדעת על גודש בכבישים בסמוך למתחמי הנמלים/מסופים, ואולי ניתן יהיה להעביר מידע זה בזמן אמת למובילים. בנוסף ניתן יהיה לבדוק מודלים שונים של גודש צפוי ועל בסיסן לקבל החלטות שישפרו את התעבורה עבור כלל המשתמשים בדרך

 

בהמשך מתוכנן להעביר למשרד התחבורה נתונים של הגעת משאיות להכנסת מכולות ומטעני יצוא.

 

 

תיקנון תהליך העברת מכולות דרך הים באמצעות FEEDER

 

משרד התחבורה וחברת נמלי ישראל מעוניינים לצמצם נסיעה של משאיות עם מטענים בכבישים בכלל, ובשעות היום בפרט. השנה הוחל בקידום ניסיון לביצוע פיילוט במסגרתו יתוגמלו סוכני אנייות על העברת מכולות דרך הים.

 

בתהליך החדש אותו מעוניינים לקדם, המכולות יפרקו בנמל א' ויועברו לנמל ב' בכלי שייט ייעודי ששייך לסוכן אחר, וזה בשונה מתהליך העברה חופית הקיים בו המכולה מוטענת על כלי שייט אחר של אותו סוכן אנייה שהביא אותה לישראל.

 

תס"ק ים ריכז את פגישות העבודה המקצועיות עם הגורמים המעורבים: נמלים, מכס, סוכני אנייה וסוכני מכס, וגובש תהליך עבודה שנותן מענה.

 

תהליך העבודה לא יחייב פיתוחים ממוחשבים כל עוד מדובר בפיילוט.

 


 

חומ"ס:

 

יצוא פסולת מסוכנת שלב ב'

במהלך החציון פותחה האפשרות להמשכיות התהליך של המשרד להגנת הסביבה מול הגורמים במדינות היעד ומדינות המעבר תוך עדכון סטטוס גם ליצואנים שהגישו את הבקשות.

 

בסיום התהליך נוצרת רשומה אוטומטית בטבלת הרישיונות.

יתרונות התהליך:

  • הורדת ניירת מיותרת והפקת מסמך על בסיס נתוני המבקש
  • בדיקות לוגיות לצמצום בעיות
  • ריכוז הבקשות במקום אחד
  • מעקב ותיעוד הליך הטיפול בבקשה

 

במקביל החלו טסטים על מסר המכיל את כל הנתונים הגולמיים והצרופות של הבקשה, שייקלט במערכות המשרד להגנת הסביבה.

 

 

דיווח הצהרות חומ"ס למכולות שטעון בממשק

 

לבקשת סוכני אניות בוצע פיתוח בתס"ק ים המאפשר לסוכני האנייה להזרים את המידע הדרוש לבניית הצהרות חומ"ס למכולות שטעון באמצעות ממשק אוטומטי.

 

השימוש בממשק יחסוך זמני הזנת נתונים למסך במקרים של אניות עם מכולות שטעון רבות.

 

המסר נמצא בשלבי פיתוח ובדיקות סופיים של אחת מחברות הספנות.

 


 

פיתוחים עתידיים

 

מחשוב תהליך החלפת סוכן אנייה

 

מחשוב כל התהליך בו סוכני אנייה מסכימים ביניהם על החלפת הבעלות על כלי שייט. לתהליך זה יש השלכות תפעוליות וכספיות בנמל ובחברות התעבורה הימיות. הכוונה למחשב את התהליך שעובד היום באמצעות פקסים וטלפונים כולל יצירת תהליך עבודה מסודר ומתועד.

 

 

מסר "שוברים" לרכבת

 

כיום הרכבת מעבירה מסר "טור קרונות" לנמלים עם פרטי המכולות העתידות להיכנס לטרמינל ברכבת. כעת הרכבת מבקשת לקבל מסר מקדים מבעלי המטענים המעבירים את המטענים ברכבת. הדבר יאפשר לרכבת לבצע תכנון טוב יותר של משאבים.

 

תס"ק ים מתכוון לייצר מודול בשירותים המקוונים שיאפשר לבעלי המטענים לדווח נתונים ,אשר בהמשך יועברו כמסר לרכבת.

 

 

הפעלת מסרי הכנסת מטען למסופים אוויריים

 

לבקשת סוכני המכס ננסה להניע מהלך מול מסופי המטען האוויריים וחברות התובלה בו ידווח סוכן מסר בקשה להכנסת מטען שפרטיו יושלמו ע"י חברות התובלה, בדומה לתהליכים מול נמלי הים והמסופים העורפיים.

 

מאחר וסוכני המכס והמשלחים עובדים מול מערכת תס"ק-ים, וכן גם מרבית חברות התובלה, נראה כי ניתן למחשב וליעל את התהליך הנ"ל.

 

 

קישור דיווח אנשי צוות למספר מצהר

 

כיום דיווחי אנשי הצוות אינם כוללים את מספר המצהר, דבר שמקשה על מקבלי המידע כדוגמת המכס, חיל הים וכו' לבצע חיבור לאנייה בביקור מסוים. תס"ק ים מתכוון לייצר מהלך שבו בעת ביצוע אישור לדוח המתקבל מהקפטן, יזין סוכן האנייה את מספר המצהר הרלוונטי.

 

הנתון יועבר לגופים המקבלים, ויאפשר להם קליטה נכונה יותר במערכות התפעוליות בהן ישויך הדו"ח לנתוני אנייה בביקור מסוים.

 

 

SLA  לביצוע פעולות בחברות התעבורה הימית.

 

סיום הטמעת מערכת הזמנות עבודה מתעבורה ימית במתחם אשדוד, מאפשר קידום המודול צעד אחד קדימה. תס"ק ים וחברת תעבורה ימית חיפה מנסים לקדם מודל למתן SLA מדויק יותר.

 

הכוונה היא שלאחר פרסום התוכנית, ועם תחילת כל משמרת בתעבורה הימית יילקחו 4 התנועות בהן מתכוונים לטפל, ולהם יינתן זמן ביצוע מדויק יותר. כאמור זהו צעד נוסף ביצור שקיפות לכלל קהילת הסחר, ויאפשר תכנון משאבים טוב יותר בטרמינלים ואצל סוכני האניות.

 


 

חדשות מהעולם:

 

שימוש בבינה מלאכותית בעולם הסחר הימי

 

מקור: https://digitaldefynd.com/IQ/ai-use-in-the-shipping-industry-case-studies/

 

 תעשיית הספנות, חווה שינוי מהפכני עם הופעת הבינה המלאכותית. מגזר קריטי זה, האחראי על הובלת למעלה מ־90% מהסחורות העולמיות, מתמודד עם אתגרים רבים, כולל יעילות תפעולית, בטיחות, קיימות סביבתית ועמידה ברגולציות. אימוץ טכנולוגיות בינה מלאכותית מציע פתרונות מבטיחים, תוך שיפור היכולות בתחומים אלה.

לפי הנתונים העדכניים, המעבר של תעשיית הספנות לדיגיטציה וטכנולוגיות חכמות אינו מגמה חולפת אלא התפתחות הכרחית, כאשר שוק ההובלה הימית העולמית צפוי להגיע ל־14 מיליארד דולר, עם קצב צמיחה שנתי ממוצע (CAGR) של 3.2%. באמצעות AI, תעשיית הספנות משפרת משמעותית את תחזוקת החיזוי, תפעול אוטונומי, אופטימיזציית מסלולים, טיפול במטען וניהול סביבתי.

חידושים אלו מגבירים את היעילות התפעולית ותורמים לחיסכון ניכר בעלויות ולמאמצים לשמירה על הסביבה. לדוגמה, תחזוקת החיזוי יכולה להפחית את זמן ההשבתה של ציוד בעד 35%, בעוד שאופטימיזציית מסלולים  יכולה להפחית צריכת דלק ב־5% עד 10%.

 

כיצד נעשה שימוש בבינה מלאכותית בתעשיית הספנות ?

הבינה המלאכותית בתעשיית הספנות משפרת את היעילות, הבטיחות והקיימות באמצעות תחזוקת החיזוי, ספינות אוטונומיות, אופטימיזציה של מסלולים, טיפול במטען ועמידה ברגולציות סביבתיות.

שימושים בולטים כוללים: ניטור מנועים בMaersk Line ספינה חשמלית ואוטונומית של Yara Birkeland תכנון מסלולים חסכוני בדלק של CMA CGM ניהול חכם של מכולות בנמל רוטרדם הפחתת צריכת הדלק של NYK Group חידושים אלה מפחיתים זמן השבתה, פליטות ועלויות, תוך שיפור היעילות והעמידה ברגולציות.

תעשיית הספנות מאמצת יותר ויותר בינה מלאכותית (AI) כדי לשפר את היעילות, הבטיחות, והקיימות הסביבתית. הנה תשע מקרים בולטים המדגימים את השימושים השונים של AI בתעשיית הספנות: 

 

מקרה 1: תחזוקה חזויה — יישום של Maersk Line לניטור מנועי הספינות

חברת Maersk Line, מובילה עולמית בלוגיסטיקה של מכולות, יישמה מערכת מתקדמת מבוססת בינה מלאכותית לתחזוקה חזויה בכלי השיט שלה. המערכת עושה שימוש באלגוריתמים של למידת מכונה ומגוון רחב של חיישנים על הספינות לניטור רציף של מצב מנועי הספינות והציוד הקריטי. המערכת אוספת נתונים בזמן אמת ממגוון חיישנים, כולל טמפרטורה, רמות רטט, לחץ ועוד. הנתונים מנותחים באמצעות אלגוריתמים של AI כדי לזהות תבניות או חריגות שעלולות להעיד על תקלות פוטנציאליות. תוצאות: מאז יישום המערכת, Maersk מדווחת על ירידה משמעותית בזמן ההשבתה הלא-מתוכנן, שיפור ביעילות התפעולית והפחתת עלויות התחזוקה. היכולת לחזות תקלות מראש מאפשרת טיפול מונע בזמן, ומונעת תיקונים יקרים ועיכובים. החברה מעריכה הפחתה של עד 20% בעלויות התחזוקה ושיפור באורך חיי הציוד — תוצאה ברורה לשילוב בינה מלאכותית בתפעול ימי. 

 

מקרה 2 :שיט אוטונומי — הספינה החשמלית והאוטונומית של Yara Birkeland

פרויקט Yara Birkeland מייצג צעד פורץ דרך לעבר תחבורה ימית בת-קיימא ואוטונומית. הספינה, שפותחה על ידי Yara International וחברת הטכנולוגיה Kongsberg, נועדה לפעול ללא צוות אדם כלל, מונעת בחשמל ומבטלת פליטות מזהמות. הספינה משתמשת בשילוב של GPS, רדאר, מצלמות וחיישנים כדי לנווט בין נמלים ללא התערבות אנושית. אלגוריתמים של בינה מלאכותית מעבדים את המידע בזמן אמת, מקבלים החלטות ניווט, מתאימים מסלולים ומונעים התנגשויות. תוצאות: הספינה צפויה להחליף כ-40,000 נסיעות משאיות בשנה, מה שיוביל להפחתה משמעותית בפליטות גזים מזהמים (NOx ו-CO₂) ולשיפור בבטיחות בדרכים. אף שהפרויקט עדיין נמצא בשלבים ראשוניים של הפעלה מלאה, הוא מדגיש את הפוטנציאל של טכנולוגיות AI ואוטונומיה לחולל מהפכה בתעשיית הספנות — עם יתרונות סביבתיים, בטיחותיים ותפעוליים.

 

מקרה 3: אופטימיזציית מסלולים -השימוש של CMA CGM בבינה מלאכותית לתכנון נתיבי שיט חברת CMA CGM, אחת מקבוצות השיט הגדולות בעולם, אימצה מערכות בינה מלאכותית לאופטימיזציית מסלולים עבור כלי השיט שלה. הגישה מבוססת על ניתוח נתונים היסטוריים ותנאי סביבה בזמן אמת כדי לחשב את הנתיב הימי היעיל ביותר. המערכת משתמשת בנתונים כמו תחזיות מזג אוויר, עומסי תנועה ימית ומצב הנמלים, ומשקללת גם מאפיינים ייחודיים של כל ספינה, כמו גודל, מהירות וצריכת דלק. כל אלה נלקחים בחשבון לצורך תכנון מסלול חכם. תוצאות: הטמעת המערכת הביאה לחיסכון משמעותי בדלק ולהפחתה בפליטות מזהמים. החברה מדווחת גם על שיפור בעמידה בזמנים ובאמינות השירות — מה שמוביל לעלייה בשביעות רצון הלקוחות. דוגמה זו ממחישה כיצד AI יכול לתרום גם ליעילות וגם לקיימות סביבתית.

 

 מקרה  4: טיפול במטען ותכנון אחסון — מערכת AI חכמה בנמל רוטרדם

נמל רוטרדם, הנמל הגדול באירופה, הטמיע מערכת חכמה מבוססת AI לצורך תכנון אופטימלי של פריקת וטעינת מכולות. היוזמה היא חלק מאסטרטגיית הדיגיטציה של הנמל, שמטרתה לשפר את היעילות ואת כושר השינוע. יישום: המערכת מנתחת נתונים כמו זמני הגעה ויציאה של ספינות, משקל ויעד של מכולות, ומחשבת את רצף הפעולה המיטבי לפריקה ולטעינה. כך ניתן לקצר את זמן השהות של הספינות בנמל ולשפר את ניצול הציוד התפעולי. תוצאות: המערכת תרמה לשיפור משמעותי ביעילות התפעולית, קיצור זמני שהות, זרימת סחורות חלקה יותר והפחתה בזיהום הנובע מהמתנה של ספינות. נמל רוטרדם מדווח על תיאום לוגיסטי משופר ותנועה רציפה של מכולות.

 

  מקרה 5: עמידה בתקני סביבה וחיסכון בדלק - השימוש של קבוצת NYK ב-AI לקיימות ימית קבוצת NYK, מהחברות הגדולות בתחום השילוח הימי, פיתחה מערכת בינה מלאכותית לניטור ושיפור צריכת הדלק ולעמידה בתקנים סביבתיים. המיזם נועד לתמוך במעבר לשינוע ימי בר-קיימא. המערכת אוספת נתונים בזמן אמת על מהירות הספינה, ביצועי המנוע וצריכת דלק. האלגוריתמים מנתחים את המידע ומציעים התאמות תפעוליות לשיפור היעילות, כמו שינוי מהירות או הגדרות מנוע. תוצאות: קבוצת NYK דיווחה על שיפור ניכר ביעילות צריכת הדלק והפחתה בפליטות CO₂. המערכת גם מסייעת בעמידה בתקנות IMO בנוגע לפליטות גופרית, ומדגימה כיצד AI תורם גם לתפעול איכותי וגם לרגולציה סביבתית.

 

 מקרה 6: מניעת התנגשות ובטיחות ניווט — המערכת של Zodiac Maritime

חברת Zodiac Maritime, חברה לניהול אוניות בינלאומית, יישמה מערכת מבוססת בינה מלאכותית לזיהוי מוקדם של סכנות התנגשות בזמן אמת. המערכת נועדה לשפר את הבטיחות בתנאי שיט מורכבים. המערכת משתלבת במערכות הניווט הקיימות של הספינות, אוספת נתונים מ-AIS, רדאר וחיישנים נוספים, ומחשבת מסלולי התנגשות אפשריים. היא מספקת המלצות לצוות לגבי שינויי מסלול למניעת תאונות. תוצאות: מאז היישום נרשמה ירידה חדה במספר האירועים הקרובים להתנגשות ושיפור בתגובת הצוות. המערכת תורמת לשמירה על לוחות זמנים, להפחתת טעויות אנוש ולצמצום עלויות ביטוח. דוגמה מצוינת ליכולת AI לתמוך בבטיחות ימית.

 

 מקרה 7: אופטימיזציית שרשרת אספקה — חיזוי ביקושים של Hapag-Lloyd

חברת Hapag-Lloyd, מהחברות המובילות בתחום השיט, הטמיעה מערכת AI לחיזוי ביקושים מדויק יותר, דבר שמאפשר לה תיאום יעיל יותר בין קיבולת השיט לבין צרכי השוק. המערכת מנתחת נתוני משלוחים היסטוריים, מגמות שוק, עונות השנה ודפוסי הזמנות של לקוחות כדי לחזות את הדרישה למכולות. בהתאם לכך, החברה יכולה לשנות מסלולים, לוחות זמנים והקצאות משאבים. תוצאות: החיזוי המדויק תרם לירידה בעלויות הקשורות למכולות ריקות, לשיפור ביעילות תפעולית ולהעלאת רמת השירות ללקוח. זהו מקרה מובהק שבו AI מביא לייעול גלובלי של שרשרת האספקה הימית. 

 

מקרה 8: ניטור אבטחה מתקדם — מערכת הבינה המלאכותית של MSC

חברת MSC (Mediterranean Shipping Company), מהמובילות העולמיות בתחום השינוע והלוגיסטיקה, שילבה טכנולוגיית AI לחיזוק מערכי האבטחה בספינות ובטרמינלים שלה. המערכת נועדה לשפר את יכולת הפיקוח ולאתר איומים באופן אוטומטי ויעיל. המערכת משתמשת באלגוריתמים מתקדמים לזיהוי תמונה ולניתוח דפוסים, הבודקים באופן שוטף את הצילומים מהמצלמות שעל הספינות ובנמלים. המערכת מסוגלת לזהות פעילות חריגה, אנשים בלתי מורשים או תנועות חשודות של מטען. תוצאות: מאז הפעלת המערכת, MSC מדווחת על שיפור משמעותי בזמני התגובה לאיומים, ירידה באירועי אבטחה ושיפור בהגנה על המטענים. הטכנולוגיה סייעה במניעת גניבות ובהבטחת סביבת עבודה בטוחה יותר — הן בים והן ביבשה.

 

  מקרה 9: ניהול מלאי חכם — מעקב מכולות באמצעות AI של Evergreen Marine

Evergreen Marine, חברת שילוח גלובלית, שיפרה את ניהול המלאי שלה באמצעות מערכת AI למעקב מדויק אחרי מכולות ברחבי העולם. המערכת הפחיתה באופן משמעותי את הזמן המוקדש להתאמת מלאי ולתיקון טעויות, שיפרה את הדיוק בנתוני ההובלה והובילה לזמני אספקה מהירים ואמינים יותר. בנוסף, צומצמו עלויות הקשורות למכולות שאבדו או הוסטו בטעות.

 

ניתן לראות כי שילוב הבינה המלאכותית בתעשיית השיט מסמן שינוי מהותי לעבר תפעול חכם ובטוח. עשרת מקרי הבוחן של חברות כמו Maersk, Yara Birkeland, CMA CGM, נמל רוטרדם וקבוצת NYK מדגימים את רוחב היריעה של השימושים האפשריים — מתחזוקה חזויה ושיט אוטונומי ועד לאופטימיזציית מסלולים, תכנון מטען ועמידה בתקני סביבה. עם המשך התפתחות הטכנולוגיה, תעשיית השיט תמשיך להשתנות, תיעשה גמישה יותר, יעילה יותר וירוקה יותר — ובכך תתאים עצמה לאתגרי הסחר הגלובלי של המאה ה־21.

 


 

תס"ק ים במספרים:

 

מספר הקבצים שעברו במערכת

 

 

שימוש בשרותי On Line של תס"ק ים

  • צפייה בסטטוס מטען באפליקציית המובייל של תס"ק ים
  • צפייה בדו"ח מצב אנייות בנמלים (המתנות/קשירות לרציף וכו')
  • תצוגת קצב פריקת/טעינת אניית מכולה וגלנוע בכלל הטרמינלים
  • צפייה בתוכנית עבודה להכנסת/הוצאת כלי שייט כולל זמן הביצוע בפועל

 

 

 

מספר הפעולות בשרותים המקוונים בתס"ק ים

 

 

 

 
 

 

 

למידע נוסף: מנהלת תס"ק-ים, בחברת נמלי ישראל:

050-5640111 | [email protected]

 



הודעה זו נשלחה לכתובת email_address, בעקבות רישומך לרשימת התפוצה של תס"ק-ים כולל הסכמת לקבלת דיוורים.
הסרה מרשימת התפוצה