המלחמה באוקראינה גרמה להפרעה נרחבת בסחר הימי העולמי והשיבושים המתמשכים בשרשרת האספקה עלולים להחריף. המלחמה מתווספת לאין ספור סוגיות ואתגרים שנגרמו בתקופת הקורונה, העומסים בנמלים ומצוקת כוח אדם.
תעשיית הספנות מתמודדת עם אתגרי תפעול יום יומיים שהם תוצאה ישירה של המלחמה. את השיבושים והשפעותיהם ניתן לראות בכמה חזיתות: אובדן חיי אדם וכלי שייט, הסטת מסלולי ספינות, העומסים הגוברים של הסנקציות, שיבוש ואף הפסקת הסחר עם אוקראינה ורוסיה, העלות והזמינות של דלק והאיום הגובר ממתקפות סייבר. המלחמה יוצרת נטל נוסף על תעשיית הספנות, שכבר מתמודדת עם שיבוש מתמשך בשרשרת האספקה שנגרם על ידי מגפת הקורונה.
בעקבות הלחימה הנמשכת, הנמלים הגדולים של אוקראינה סגורים ונמצאים תחת מצור רוסי. ההשפעה הגדולה ביותר של המלחמה עד כה היא על כלי שיט הפועלים בים השחור ו/או סוחרים עם רוסיה. נאסר על כלי שיט רוסים להיכנס לבריטניה ולנמלי האיחוד האירופי, ואף נעצרו כלי שייט עקב חשד להפרות סנקציות. בטווח הארוך סנקציות וצמצום הסחר עם רוסיה, עלולים לגרום לשרטוט מחדש של נתיבי סחר. דוגמה להשפעה כלכלית של המצב הדינמי והמורכב ניתן לראות בעלות משלוח מכולה בנתיבי הסחר הטרנס־אוקייני שעלה פי שבעה ממרץ 2020, בעוד עלות משלוח סחורות בתפזורת עלתה אפילו יותר. בנוסף, קרן המטבע הבינלאומית (IMF) הזהירה כי המלחמה באוקראינה תחריף את עלויות המשלוח הגבוהות כבר השנה, ועלולה לשמור עליהן - ואת ההשפעות האינפלציוניות שלהן - גבוהות יותר לאורך זמן.
כלי שיט ואנשי צוות לכודים שנקלעו בעל כורחם באזור מלחמה.
לפי ארגון הימאות הבינלאומי (IMO) מתחילת אפריל 2022, נלכדו 94 אוניות ומאות אנשי צוות בנמלים אוקראינים לאורך הים השחור וים אזוב, בעוד שספינות באזורים סמוכים נמצאים תחת סיכונים רבים ביניהם: מוקשים ימיים, התקפות טילים ואיום במעצרים. חלק מאותן ספינות ננטשו ונותרו ללא אנשי צוות, אחרות עם איוש מופחת כאשר על הספינות שומרים מקומיים.
אי הודאות מעלה שאלות משפטיות לגבי פוליסות הספינות והמטענים.
פוטנציאל תביעות בתחום המשפט הימי ובעיות כיסוי בעקבות הפסדים על ביטוח ימי באזורי המלחמה באוקראינה הולך ומתגבר. חברות הביטוח הטילו הגבלות על הכיסוי הביטוחי בעקבות מספר תביעות במסגרתם כלי שיט ניזוקו או נפגעו על ידי מוקשים ימיים, רקטות והפצצות באזור העימות בים השחור ובים אזוב.
פוליסות ביטוח ימיות בדרך כלל לא מתייחסות לתפיסה של ספינות או נזק פיזי שנגרם כתוצאה ממלחמה או פעולות עוינות, כגון: נזקים ממוקשים ימיים או התקפות על כלי שיט. הערכה היא שרוב בעלי הספינות יתחילו לרכוש ביטוח מלחמה, אשר יכסה הפסדים כאלה תמורת פרמיה נוספת, ולפרק זמן מוגבל.
השפעה נוספת של המלחמה באוקראינה היא החמרה של מחסור באנשי צוות שכבר מתמודדים איתו במהלך תקופת היציאה מהקורונה. השלכות המלחמה על חוסר בכוח העבודה הימי העולמי יאלצו אימוץ של שינויים דרמטיים ומהותיים בשרשרת האספקה העולמית אשר ישפיעו על סדר היום של כולנו.
צוותים לכודים עומדים בפני איום מתמיד של תקיפה, עם גישה מועטה למזון או לציוד רפואי. כ 2,000 אנשי צוות ימי תקועים על כלי שיט בנמלים באוקראינים. טיסות ישירות רבות לרוסיה הושעו, ופחות אוניות פוקדות את הנמלים הרוסיים ואוקראינים, אנשי הצוות הימי מתקשים לחזור הביתה ולמרבה הצער מספר אנשי צוות כבר נהרגו בהתקפות.
משטר הסנקציות ממשיך להתפתח ומגדיל את בעיית ההיענות. מגוון הסנקציות נגד האינטרסים הרוסיים מהוות אתגר גדול לאלו שלא רוצים להפר אותם.
מדינות המערב השיתו שורה של עיצומים וסנקציות נגד חברות, בנקים ויחידים רוסיים. ארה"ב, האיחוד האירופי ואוסטרליה אסרו יבוא של נפט, גז ופחם רוסיים, בעוד שהאיחוד האירופי הטיל סנקציות על ברזל, פלדה, פחם, מלט, עץ ומוצרי יוקרה רוסיים. היענות לסנקציות על רוסיה מתבצעות גם באסיה, יפן הפסיקה יצוא של מכוניות יוקרה וסינגפור טילה הגבלות יצוא על טכנולוגיה ויצוא צבאי.
הפרת הסנקציות עלולה לגרום לפעולות אכיפה חמורות ובעקבות הקושי להכיל את המורכבויות הסיכונים, והאיום על הטלת סנקציות, חברות בוחנות מחדש את הסחר עם רוסיה. עם זאת חברות רבות מתקשות לסיים חוזים עם חברות רוסיות מכיוון ששרשראות אספקה במספר תעשיות נשענות בכבדות על חומרי גלם ורכיבים מאוקראינה ורוסיה.
מקור: AGCS
הכתבה נלקחה מאתר: