מידעונים

חדשות מהעולם

הנפט הרוסי הטיל סנקציות נגד ביקוש של דלק למכליות הישנות
14.12.22 / 13:20
חדשות מהעולם
14.12.22
חדשות מהעולם

שוק מכליות הישנות עובר מהפך משמעותי וזאת הודות למאמצי מדינות המערב לבלום את הסחר בנפט הרוסי. בזמן שחברות ספנות נמנעות מאספקת הנפט הרוסית כדי להימנע מסנקציות ופגיעה במוניטין שלהן, חברות חדשות קונות מכליות ישנות שבדרך כלל נגרטות. האיחוד האירופי אסר מה- 5 לדצמבר כל יבוא של נפט רוסי דרך הים ובפברואר יהיה גם איסור ליבוא דלק.

בחודשים האחרונים מכליות מזדקנות נמכרו במחירי שיא על ידי בעלים יווניים ונורבגיים לקונים במזרח התיכון ובאסיה תוך שהם מנצלים את המוכנות של גורמים מסויימים לשלוח נפט הרוסי להודו ולסין.

חברות ניהול מכליות כמו FRACTAL SHIPPING אשר ממוקמת במרכז הפיננסי השווייצרי בז'נבה קוטפות את הפירות. בתוך פחות משנה , FRACTAL הרכיבה צי של 23 מכליות דלק ונפט שנקנו לאחרונה על ידי בעלים בדובאי. רובם לוקחים נפט רוסי מנמלי הים הבלטי והים השחור לאסיה – כך הראה מעקב אחר הספינות REFINITIV EIKON.

המנכ"ל מתיו פיליפ אמר שהוא העלה את רעיון של FRACTAL לפני שנה , תוך הימור שצי מכליות העולמי מתמתח ושגם עלויות של אניות וגם תעריפי הובלה יעלו בהכרח משפל המגיפה.  אבל באמצע שנה זו החלו מנהלים בחברה, לבקש ממנו להיכנס לעסקי הנפט הרוסיים. " באוגוסט וספטמבר קיבלנו הרבה מכליות. המנהלים שלנו רצו להיכנס לעסקים כדי לנצל את הזדמנויות של רוסיה" , אמר הוותיק בענף הספנות לרויטרס.

 

עליית המחירים

חברות נפט מערביות גדולות בדרך כלל מפסיקות להשתמש במכליות כשהן בערך בגיל 15 ורבות מהם נמחקות. בינתיים , צי FRACTAL מורכב כולו מאניות ישנות בטווח שבית 13 ל19 שנים , כפי שמוצג באתר FRACTAL.

כאשר שחקנים חדשים מחפשים לקחת חלק בעסק הרוסי, מחירי מכליות הנפט המשומשות עלו. במיוחד אלו מסוג AFRAMAX שיכולות לשאת עד 600,000 חביות, הגודל הסטנדרטי המשמש להעמסת נפט גולמי בנמלים הבלטיים של רוסיה.  המחיר של AFRAMAX בן ה-20 זינק ב86% מ11.8 מיליון דולר ב-1 בינואר ל-22 מיליון דולר, לפי חברת הערכות VESSELSVALUE.

VESELSVALUE  דיווחה השנה על 148 מכירות של AFRAMAX. מדובר על עלייה של 5% לעומת התקופה המקבילה ב2021.

מחקר של מתווך הספינות CLARKSONS מצא כי יותר מכליות נמכרו ב11 החודשים הראשונים של 2022 מאשר בכל שנה קודמת. מכירות אוקטובר קבעו שיא חודשי חדש של 76 מכליות.

עד ה-5 בדצמבר לא היו סנקציות מערביות על הובלת נפט רוסי לשווקים באסיה, כך שFRACTAL וחברות ניהול אחרות לא הפרו כללים.

כדי להימנע מהסנקציות החדשות של איחוד האירופי לעצור את יצוא הנפט הרוסי במיליוני חביות ביום ולהעלות את מחירי הדלק העולמיים, מדינות G7  העשירות ריככו את השפעתן בכך שהתירו יצוא מתחת לגבול 60 דולר לחבית. מטרת התוכנית היא לקצץ ברווחי הייצוא של רוסיה אך לשמור על אספקת הנפט.

הסכם תקרת המחיר מהווה כי חברות כמו FRACTAL  יכולות לשלוח נפט רוסי ללא בעיות , כל עוד העסקאות אינן חורגות מהמכסה.

קרמלין הודיע שוב ושוב שהוא לא ימכור נפט מתחת למגבלת המחיר החדש , בעוד ששתי הקונות הגדולות של רוסיה , סין והודו , לא התחייבו לעמוד במגבלה.

 

הפלגה לרוסיה   

בעלי אניות חדשים המעוניינים להעביר נפט רוסי מרוויחים מזה. "ספינות שמרוויחות 80,000 דולר ביום בים התיכון יכולות להרוויח 130,000 דולר ליום אם הן נושאות נפט רוסי" ציין מתווך אשר סירב להיחשף בשמו.

שיעורי המכליות זינקו לשיא שלא נראה מאז 2008 , למעט תקופה קצרה בשנת 2020 כאשר חברות הנפט רדפו אחר מכליות אחסון דלק כשהביקוש ירד עקב מגפת קורונה.

יותר ויותר מכליות משמשות כיום להפלגות שבועיות המובילות נפט רוסי מהים הבלטי והים השחור לאסיה , בעוד שבעבר נמכר נפט רוסי בעיקר באירופה וההפלגות נמשכו ימים ספורים.

סוכנות REUTERS עקבה אחר 18 מכליות FRACTAL  באמצעות נתוני מעקב אחר ספינות REFINITIV EIKON.הנתונים הראו כי בחודשיים האחרונים, 12 מהם שלחו נפט לנמלים ברוסיה , לראשונה מאז תחילת המלחמה באוקראינה, או לפחות בפעם הראשונה מתחילת השנה. לדוגמא, מכלית CHARVI המופעלת על ידי FRACTAL , העמיסה נפט גולמי בנמל הבלטי הרוסי פרימורסק באמצע ספטמבר ולאחר מכן יצאה לסיקה בהודו לפריקה.

מתווך הספנות BRAEMAR העריך שכ-120 מתוך 212 מכליות שנמכרו לקונים רוסיים השנה היו מכוונים לסחר בנפט גולמי רוסי, בעוד שבשנה שעברה כמעט ולא היו מכירות לקונים המעורבים בייצוא נפט הרוסי.

 

עקיפת סנקציות

 משרד האוצר האמריקני סיפק כמה הנחיות לגבי אופן הפעלת של הגבלת המכסה אך נותרו שאלות רבות לגבי אכיפתו. "תקרת המחיר מאוד מבלבלת" אמר פיליפ מחברת FRAMNCTAL. "אנחנו בהחלט אחת החברות שמעוניינת להישאר בסחר הרוסי".

הקונים נדרשים לספק מסמכים כגון חשבוניות לחברות הובלה או חברות ביטוח כדי להראות שהם עומדים בהגבלה אך זוהי למעשה בקרה עצמית, ללא קנסות לספקי הובלה אם פעלו בתום לב.

אנליסטים מאמינים שעסקאות החורגות מתקרת המחיר יפרו למעשה את הסנקציות. נוסף לזה כלי שיט אחרים שהיו מעורבים בשלב מסוים בעקיפתן של סנקציות על יצוא נפט לוונצואלה ואירן עשויות בהחלט יקבלו תפקיד בסחר זה.

אחת המטרות של תכנית תקרת המחירים  של G7   היא למנוע את צמיחתו של מה שמכונה "צי אפל" במתן אפשרות לייצוא נפט רוסי להתבצע בשקיפות ובלי להפר את הסנקציות.

צי האפל אשר מהווה כ10% ממכליות הנפט בעולם סייע לאיראן לעקוף את האמברגו של ארה"ב במשך יותר מעשור וכמו כן לוונצואלה מאז שנת 2019 .

לפחות 21 מכליות עברו להעברת נפט רוסי לאחר ששימשו בעבר לאספקת איראן, אמרה קלייר יונגמן , ראש הסגל של UNITED AGAINST NUCLEAR IRAN (  (UANIארגון זכויות אדם בארה"ב שעוקבת אחר מכליות הקשורות לאיראן שמשתמשות בספינות ומעקב לווייני.  

מתוך מכליות אלו , לפחות ארבעה החליפו בעלים בחודשיים האחרונים. סוכן הספינות ברמר אמר גם כי כמה ספינות המתעסקות במשלוח נפט של איראן וונצואלה עברו להובלת נפט הרוסי.

על פי ההערכות, ה"צי האפל" שהעביר משתי מדינות הללו וחלקם גם לרוסיה, כלל 107 ספינות AFRAMAX, 65 SUEZMAX גדולים יותר ו82 VLCC (VERY LARGE CRUDE CARRIERS ).

"במקום צי האופטימלי אחד , כעת ישנו שני ציים אופטימליים נפרדים" אמר כריסטיאן מ' אינגרסלב, מנכ"ל החברה הדנית  MAERSK TANKERSועוד הוסיף כי" אם הסנקציות משתנות כל הזמן , זה הופך להיות קשה מאוד לחברות שעומדות בסנקציות , קשה מאוד לקחת סיכונים כי הן לא יודעות מה יקרה מחר".

 

 (מקור הכתבה של MARINELINK  ניתן למצוא בקישור הנ"ל) : https://www.marinelink.com/news/russian-oil-sanctions-fuel-demand-old-501382

 

×